reserveren kan via tablefever of telefonisch

09 222 84 90 brasseriedemolen@hotmail.com

reserveren kan via tablefever of telefonisch

09 222 84 90 brasseriedemolen@hotmail.com

Over Brasserie De Molen

De Heirbrugmolen dateert in zijn huidige stenen vorm uit 1837. Het is het enige nog resterende exemplaar van de 47 molens die ooit op het grondgebied van Lokeren, Eksaarde en Daknam stonden.Het is een stenen bovenkruier. Bij een bovenkruier wordt heel de kap naar de wind gedraaid. De Heirbrugmolen werd in 1852 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. In 1873 werd deze molen uitgerust met een stoommachine en verrees naast de molen een hoge schouw.

In 1940 werd de molen gedeeltelijk ontmanteld, de kap, het gevlucht, de bovenas en het kruiwerk werden verwijderd. De resterende molenromp werd in september 1979 erkend als monument en als dorpsgezicht. In 1993 kocht de stad Lokeren de molen aan, de molen werd grondig gerestaureerd en is sinds 2002 weer maalvaardig. Op 8 september 2002 werd tijdens de Open Monumentendag de molen opnieuw in gebruik genomen. De Heirbrugmolen is te bezoeken de 2de en 4de zondag van elke maand, van 14 tot 17 uur.

Het molenaarshuis uit de 18de eeuw was te bouwvallig om te renoveren en werd in 2004 uit veiligheidsoverwegingen gesloopt en in 2014 authentiek opnieuw opgebouwd zoals het molenhuis vroeger was.  Na de opstart van hun 1e zaak (Loungebar Bubbels en Wine in Sint-Niklaas) nam Karin Mechant en Dagobert Caals dit prachtig stukje erfgoed sinds augustus dit jaar –opnieuw- onder handen, en blaast er weer een frisse wind in dit molenhuis.

Ze hebben er een nieuwe naam Brasserie “De Molen” aan gegeven.

Vlotte service op een idyllische locatie

Het jonge Molenteam verwelkomt u in het prachtig authentiek maar recent opgefrist decor van de eeuwenoude molenhuis, dat nog steeds die gezelligheid en gastvrijheid uitstraalt die een mens zich vandaag de dag voorstelt bij een eethuis met een stokoude geschiedenis! De molen ligt pal in het midden van stad Lokeren niet ver van het centrum en is een aanrader voor iedereen! Met de Heirbrugmolen naast zich en een privéparking achteraan… Je bent er sneller dan je denkt!

Voor ieder wat wils.

Gelegen aan verschillende wandel- en fietsroutes, is Brasserie “De Molen” niet alleen een rustpunt voor heel wat recreanten, ook de zakenman kan hier volop genieten van een ontspannend moment en de terwijl de mama’s en papa’s genieten van een maaltijd met een drankje kunnen de kindjes spelen in de speeltuin. Overdag kan je hier zowel terecht voor een kleinere hap, als voor een verzorgde klassiekers alsook wafels en pannenkoeken ‘s avonds is de kaart wat uitgebreider met suggesties menu’s. De suggesties menu’s veranderen regelmatig en familiefeestjes, vergaderingen, koffietafels enz. worden met plezier op maat uitgewerkt.
Voor bedrijven of groepen staan onze deuren ook altijd open.

Brasserie “De Molen” grenzend aan een levende molen

De Heirbrugmolen dateert in zijn huidige stenen vorm uit 1837. Het is het enige nog resterende exemplaar van de 47 molens die ooit op het grondgebied van Lokeren, Eksaarde en Daknam stonden. Het is een stenen bovenkruier. Bij een bovenkruier wordt heel de kap naar de wind gedraaid. De Heirbrugmolen werd in 1852 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. In 1873 werd deze molen uitgerust met een stoommachine en verrees naast de molen een hoge schouw. In 1940 werd de molen gedeeltelijk ontmanteld, de kap, het gevlucht, de bovenas en het kruiwerk werden verwijderd. De resterende molenromp werd in september 1979 erkend als monument en als dorpsgezicht.

In 1993 kocht de stad Lokeren de molen aan, de molen werd grondig gerestaureerd en is sinds 2002 weer maalvaardig. Op 8 september 2002 werd tijdens de Open Monumentendag de molen opnieuw in gebruik genomen. De Heirbrugmolen is te bezoeken de 2de en 4de zondag van elke maand, van 14 tot 17uur. De sympathieke molenaars van de Heirbrugmolen brengen de molen in beweging en zorgen ervoor dat je een mooi beeld krijgt van het vakmanschap van weleer. Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud! Zo’n bezoek aan de levende molen kan ook op afspraak, voor groepen vanaf 20 personen.